El Priorat, un tresor amagat entre les valls (Catalunya)

Pendents inexplicables i quilòmetres de vinya creixen incontrolables produint una sensació de tancament encisador, detalls que sorprenen i captiven capaços de deixar un record inesborrable, som al Priorat.

Per aquells que encara no hàgiu tingut la sort d’anar-hi us proposo un recorregut (dels milers que es podrien fer) per passar un cap de setmana entre vinyes i muntanyes.

Primer de tot, tingueu en compte que el millor mitjà de transport és el cotxe, lamentablement el transport públic no està gaire implementat en aquesta comarca i no arribaríeu gaire lluny.

 La ruta comença dissabte pel matí amb una visita a la bodega La Conreria d’Scala Dei, situada a la mateixa població d’Escaladei. Com bé us podeu imaginar es conten per desenes les bodegues que ofereixen cates de vi al Priorat, però aquesta és la que vam visitar nosaltres i vam sortir molt satisfets. La visita costa 10 euros i t’ofereixen una ruta per la bodega i un tast d’algunes de les varietats que produeixen ells mateixos. Nosaltres vam tenir molta sort i no hi havia ningú més al nostre torn, pel què ens van fer una visita privada i vam poder demanar de provar els diferents raïms i vins sense massa restriccions. A l’acabar, t’ofereixen una cata dels millors vins elaborats, això si, amb la voluntat que després passis per la botiga i te’n enduguis algun, però sense cap pressió perquè ho facis, tot s’ha de dir.

En acabar, és molt provable que no estigueu en  condicions d’agafar el cotxe pel què us recomanem que dineu al poble. Les ofertes gastronòmiques d’Escaladei no són gaire abundants, així que sinó us voleu gastar gaires diners una opció pot ser fer un pícnic a l’ombra d’algun arbre gaudint de la tranquil·litat.

A les afores del poble trobareu les ruïnes de la famosa Cartoixa d’Escaladei, es tracta de la primera cartoixa construïda a la Península Ibèrica, al segle XII. Actualment se’n conserven les ruïnes i una cel·la reconstruïda. L’entrada costa 3 euros o si es prefereix una visita guiada, costa 5’36€. Si no sou amants de la història medieval és preferible que continueu el camí que voreja la cartoixa i feu una petita excursió a peu des d’on observareu unes vistes privilegiades als camps del Priorat. Als més excursionistes, des d’aquest punt surten varies rutes per fer a peu, és recomanable però que aneu equipats i que hi arribeu d’hora per tal de poder-les acabar.

Després d’una tarda entre vinyes, ens dirigim cap a l’Hotel. Altre cop, les opcions són inesgotables. Tot i això, segons l’època de l’any mireu de reservar amb antelació si no us voleu quedar sense allotjament. La nostra opció va ser una casa rural, Cal Cabré, situada al petit poble de Pradell de la Teixeta. Es tracta d’una antiga casa senyorial decorada amb mobles clàssics que transporten a una època passada de balls i celebracions. Està regentada per un matrimoni molt amable que us tractarà com si fóssiu convidats a casa seva, més que com a clients, això implica que et sents com a casa d’uns parents llunys però també que el sopar no s’escull, et porten els plats del dia i tothom menja el mateix (si teniu algun inconvenient amb algun menjar en concret de ben segur us podran fer alguna variació). Ara bé, el nostre va ser molt bo, completament casolà. La conversa amb la propietària a la vora de la llar de foc és una de les millors experiències que us ofereix Cal Cabré i si en teniu la oportunitat no us en esteu.

Diumenge: Una bona opció és visitar alguns dels poblets que formen el Priorat més autèntic, Porrera, Capçanes, Gratallops, Torroja del Priorat, etc. Els que us agradi la natura no podeu deixar escapar la oportunitat de visitar el Parc Natural del Montsant, ja sigui a peu o en bicicleta, dependrà de la vostra capacitat física i temps disponible. Hi ha rutes ben senzilles i curtes assequibles a tots els públics i excursions que requereixen més nivell. Sigui com sigui, és una fantàstica opció per gaudir del diumenge al matí. Us recomanem que mireu les diferents opcions que publica el web de la Generalitat i que un cop allà pregunteu als locals, sovint les rutes més maques són les més desconegudes i que us poden indicar la gent del país.

Per acabar, no podeu deixar de visitar el poble de Siurana. La seva denominació d’origen d’oli de Siurana l’ha fet molt conegut i potser un pèl massa turístic. Tot i això, si teniu la sort d’anar-hi un dia que no estigui gaire atapeït, gaudireu dels magnífics carrerons empedrats, i el millor, les vistes al petit ‘canyó del Colorado’ català. Sens dubte una visió encisadora per acabar un fantàstic cap de setmana.

 

Deixa un comentari