Liberdade, el petit Japó de São Paulo (Brasil)

La ciutat de São Paulo acull a la comunitat japonesa més gran del món fora del Japó, està formada per més d’un milió de nipons (entre originaris i descendents), i Liberdade és el seu centre neuràlgic.

Liberdade Sao Paulo

Només sortir del metro, a la mateixa Plaça Liberdade (Parada Liberdade), et trasllades a un nou món que manté el ritme frenètic de la ciutat però canvia la immensitat de la seva arquitectura per carrers més estrets, replets de gent i decorats amb motius asiàtics. Els trets facials també canvien i els mercats i fires al carrer abandonen el menjar i l’artesania brasilera per oferir plats típicament japonesos com les gyozes o els pastissets dorayaki. I fins i tot els cartells i senyalitzacions es tradueixen als dos idiomes, portuguès i japonès.

El barri ocupa uns pocs carrers però concentra el cor de la comunitat asiàtica de la ciutat, ja que actualment no només s’hi troben japonesos, sinó també xinesos o coreans. Els típics fanalets i columnes vermelles presideixen l’entrada de l’artèria principal de la zona, la rua Galvão Bueno, repleta de restaurants, supermercats i botigues amb productes de factura oriental. El millor que es pot fer és passejar entre les paradetes, tastar alguna de les moltes especialitats gastronòmiques i gaudir del canvi cultural.

100 anys de tradició

La immigració japonesa de São Paulo es remunta a l’any 1908 quan 165 famílies van arribar a la ciutat en busca de treball a les plantacions cafeteres de la zona. Tot i que al llarg d’aquests 100 anys les onades migratòries han estat irregulars, la comunitat establerta a la ciutat ha volgut mantenir fermament les costums i tradicions originàries, convertint-la en ocasions en una societat tancada i allunyada dels compatriotes brasilers.

En els últims anys, però, el col·lectiu s’ha obert al país d’acollida i cada cop es troben més parelles mixtes, brasileres-japoneses. Malgrat això, ens trobem davant d’una comunitat molt lligada encara ara al país d’origen, per exemple, el govern japonès permet als nikkeis (com s’anomena als brasilers d’origen japonès) viure i treballar al país amb condicions similars als ciutadans nadius.

Aquesta realitat social ha provocat dificultats d’integració que es poden palpar en la visita al barri de Liberdade. La conservació de símbols arquitectònics, lingüístics i culturals en la zona són sens dubte un reclam pel visitant però no deixen de ser també una mostra de la situació aïllada dels seus habitants. Les generacions més joves però, estan trencant amb els vells estereotips i serà interessant veure com evoluciona tant la gent com l’espai en els pròxims anys.

Més informació: 

El barri japonès està a tan sols 10 minuts del centre de la ciutat (Praça de Sé). S’hi pot arribar caminant des de la catedral fàcilment, si es prefereix el metro heu d’agafar la L1 (blava) i baixar a la parada Liberdade, sortireu directament a la Praça de Liberdade.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s